Próba skrobiowa


Próba skrobiowa jest badaniem wykorzystującym sytuację, w której w przypadku zdrowego człowieka wzrost glikemii po spożyciu skrobi nie jest dużo niższy niż po spożyciu identycznej ilości glukozy. W warunkach standardowych pacjentowi podaje się 100 gramów skrobi oraz 100 gramów glukozy. Jeżeli po podaniu glukozy wzrost glikemii jest większy o 100% lub więcej od wzrostu glikemii po podaniu skrobi to można podejrzewać zaburzenia w funkcjonowaniu trzustki.

Wskazania i zastosowanie

Wybarwiona skrobiaPróba skrobiowa wykorzystywana jest w diagnostyce zaburzeń związanych z pracą trzustki.

Przeciwwskazania

Nie ma przeciwwskazań do wykonania próby skrobiowej.

Powikłania i objawy niepożądane

Po wykonaniu próby skrobiowej nie pojawiają się żadne powikłania.

Wyniki badania

Próba skrobiowa jest badaniem obciążonym dużym ryzykiem wyniku fałszywie ujemnego. Nawet w przypadku prawidłowego stosunku obu wielkości wykluczenie choroby nie jest możliwe.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocena artykułu:

Być może zainteresują Cię także poniższe tematy: