Gastroskopia


Panendoskopia, która często w uproszczeniu określana jest jako gastroskopia to metoda wykorzystywana w diagnozowaniu nieprawidłowości górnego odcinka przewodu pokarmowego. Badanie polega na wprowadzeniu przez gardło, przełyk, aż do żołądka i dwunastnicy endoskopu – giętkiego przewodu zaopatrzonego w źródło światła oraz kamerę, która przekazuje obraz z wnętrza ciała na monitor. Dzięki wykorzystaniu dodatkowych instrumentów możliwe jest także wykonanie biopsji, w celu pobrania wycinka tkanki do badania pod kątem histopatologicznym.

Przed badaniem lekarz znieczula miejscowo gardło, dzięki czemu badanie nie jest bolesne. Jednak u wielu pacjentów pojawić się mogą nieprzyjemne odczucia, takie jak wrażenie duszenia się oraz odruch wymiotny.

Przez 6 godzin przed wykonaniem badania nie wolno przyjmować żadnych płynów i pokarmów. Przed wykonaniem gastroskopii warto poinformować lekarza o duszności spoczynkowej, chorobach psychicznych, trudnościach w połykaniu, tętniaku aorty, chorobach zakaźnych oraz o przyjmowaniu leków przeciwkrzepliwych. Jeżeli osoba badana nosi protezy zębowe, przed badaniem należy je usunąć.

Gastroskop - urządzeniePrzed wprowadzeniem przez gardło do dalszej części przewodu pokarmowego specjalnej rurki lekarz znieczula gardło za pomocą specjalnego roztworu. Następnie pacjent kładzie się na lewym boku lub pozostaje w pozycji siedzącej – w obu pozycjach możliwe jest wykonanie badania. W trakcie badania pacjent nie powinien połykać śliny, ścieka ona do specjalnego pojemnika. Samo badanie trwa zaledwie kilkanaście minut.

Przy panendoskopii wykorzystuje się różnego rodzaju giętkie fiberoskopy. W zależności od tego gdzie znajduje się miejsce, które lekarz chce badać stosuje się fiberoskopy o konkretnej długości, które mają swoje odrębne nazwy, np. ezofagoskop czy też gastroskop.

Dzięki wykorzystaniu endoskopii górnej części przewodu pokarmowego możliwe jest również leczenie niektórych przypadłości. Między innymi hamowanie krwawień górnej części przewodu pokarmowego, usuwanie polipów, rozszerzanie zwężeń przełyku oraz zamykanie żylaków przełyku.

Wskazania i zastosowanie

Badanie zalecane jest przy występowaniu objawów takich jak:

  • bóle nadbrzusza oraz dyskomfort utrzymujący się w tej części ciała,
  • zaburzenia połykania,
  • zgaga oraz pieczenie za mostkiem,
  • niedokrwistość,
  • krwawienia z górnej części przewodu pokarmowego – fusowate wymioty oraz smoliste stolce,
  • wątpliwy wynik badania radiologicznego górnego odcinka przewodu pokarmowego,
  • podejrzenie żylaków przełyku,
  • niewyjaśniona utrata masy ciała,
  • kliniczne objawy choroby wrzodowej,
  • ocena wyników leczenia, zwłaszcza przy owrzodzeniach żołądka,
  • obecność ciał obcych w górnej części przewodu pokarmowego lub podejrzenie ich obecności.

Przeciwwskazania

Wśród przeciwwskazań do gastroskopii wymienić można:

  • tętniaki aorty,
  • niewydolność oddechową oraz krążeniową,
  • świeżo przebyty zawał serca,
  • obraz kliniczny ostrego brzucha,
  • zaburzenia krzepnięcia krwi,
  • ostrą niewydolność wieńcową.

Powikłania i objawy niepożądane

Badanie jest w pełni bezpieczne, a ewentualne powikłania po panendoskopii pojawiają się bardzo rzadko. Najczęściej pojawiającym się powikłaniem jest ból gardła. Wyjątkowo dojść może do przebicia ściany przewodu pokarmowego i krwawienia. Jednak ryzyko powikłań tego typu wynosi zaledwie 0,007%. Rzadko dochodzi także do powikłań ze strony układu sercowo-naczyniowego oraz oddechowego, pojawić się one mogą tylko u osób z przewlekłymi schorzeniami tych narządów.

Wyniki badania

Za pomocą gastroskopii możliwe jest wykrywanie między innymi:

  • raka przełyku,
  • raka żołądka
  • raka dwunastnicy,
  • przełyku Barretta,
  • zapalenia błony śluzowej przełyku,
  • zapalenia błony śluzowej żołądka, także wywoływanego przez bakterie Helicobacter pylori,
  • żylaków przełyku,
  • choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy.
VN:F [1.9.22_1171]
Ocena artykułu:
Gastroskopia - 4.0/5 (1 głosów)

Być może zainteresują Cię także poniższe tematy: